Zielona herbata: działanie oraz sposób parzenia i picia 

Zielona herbata to nie tylko liście, które po zaparzeniu tworzą smakowity napar, ale również produkt o właściwościach zdrowotnych. Regularne spożywanie zielonej herbaty na wpływ na poprawę naszego zdrowia, a wszystko to dzięki substancjom aktywnym znajdujących się w zielonych liściach. Dzięki nim, poprawnie parzona herbata zapobiega chorobom układu krążenia, miażdżycy oraz nadwadze. Dodatkowo, zielona herbata wzmacnia nasz organizm od wewnątrz poprzez wspomaganie pracy układu odpornościowego. 

Choć o właściwościach zielonej herbaty wie wiele osób, nie każdy wie, jak poprawnie ją parzyć oraz konsumować. Jest to niezwykle ważne, ponieważ niepoprawne picie zielonej herbaty będzie tylko smacznym doświadczeniem, a nie leczniczym rytuałem. 

Jak prawidłowo pić zieloną herbatę? 

Zielona herbata posiada wiele właściwości zdrowotnych, jednak jej spożywanie będzie miało pozytywny wpływ na nasz organizm tylko wtedy, gdy będziemy spożywać ją w prawidłowy sposób. Prozdrowotny napój nie powinien być przyjmowany na pusty żołądek, ponieważ zawarte w liściach zielonej herbaty przeciwutleniacze, mogą doprowadzić do zwiększenia ilości kwasu żołądkowego i zaburzenia procesów trawienia. Również po zjedzeniu posiłku warto odczekać kilka minut, zanim sięgniemy po zieloną herbatę, ponieważ może ona mieć negatywny wpływ na nasz metabolizm. Pamiętaj również o tym, że połykanie leków zieloną herbatą, może zaburzyć ich działanie i doprowadzić do niebezpiecznych sytuacji w naszym organizmie. 

Nie warto również przesadzać z ilością zielonej herbaty w ciągu dnia, ponieważ wysoka zawartość kofeiny może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Zalecana dzienna dawka naparu to 2-3 szklanki.

Sposób parzenia zielonej herbaty 

Jeśli chcesz wzmocnić swój organizm za sprawą zielonej herbaty, zwróć uwagę na temperaturę wody oraz czas parzenia listków. Tradycyjna zielona herbata powinna parzyć się w temperaturze 70-80°C. W ustaleniu odpowiedniej temperatury wody pomoże nam termometr, który możemy kupić w każdej herbaciarni. Zalane wodą listki powinny parzyć się pod przykryciem przez około 2-3 minuty. Tak przygotowana herbata będzie posiadać właściwości pobudzające nasz organizm, jeśli jednak zależy Ci na uspokajającym działaniu zielonej herbaty, wydłuż czas parzenia do 4-6 minut.